Tante Doddas Ovnmedister og Efterårskage

Diddl har sammen med Pimboli og Ackaturbo haft rigtig dejligt travlt her i efteråret med bl.a. at hoppe i vandpytter, sætte drager op og lave kastanjeDiddldyr. Derudover har de tre venner også været ude hos Diddl’s søde tante Dodda for at hjælpe hende med at samle æbler fra hendes utrolig mange æbletræer.
De æbler, der blev plukket direkte fra træerne, blev lagt forsigtigt i kurve og gemt til spisning gennem hele vinteren. De æbler, der blev samlet op fra jorden og som ikke var helt ormespist, blev lagt i kasser, og de skulle bruges med det samme til syltning, bagning og anden madlavning.
Diddl kunne godt blive træt i sin lille springmusekrop, Pimboli i sine fine teddybjørnsfødder og Ackaturbo i sine små vinger efter en lang dag’s plukken og samlen. Men trætheden blev hurtigt erstattet af en rar og hyggelig fornemmelse, når tante Dodda vartede op med alverdens skønne retter, hvor de dejlige æbler indgik. Hendes æbleretter var så gode, at Diddl faktisk slet ikke savnede sine yndlingsoste.

Her er et par af tante Dodda’s æbleretter, som bøde er nemme og hurtige at lave, og så smager de bare mumselækkert af efterår.

Tante Dodda’s Ovnmedister m/æbler

Til 3-4 pers. skal bruges:

500 g medisterpølse
5-6 æbler
2 løg
timian, salt og peber

Tilbehør:
1 glas rødkålssalat
Groft rugbrød eller madbrød

Allerførst tager I æblerne og skyller dem godt. Skær æblerne i både og fjern kernehus men bevar skrællen. Hvis æblet er stødt, skæres det brune stødmærke fra. Så skræller I løgene og skærer dem i både også. Bland løg og æbler og fordel dem i et smurt fad. Drys salt, peber og lidt timian over. Så tager I medisterpølsen og lægger den ovenpå æblerne og løgene. Med en gaffel prikker I nogle gange i pølsen, så forhindrer I, at den eksploderer. Sæt fadet i ovnen og steg det hele ved 220 grader i ca. 45 minutter. I en lille gryde hælder I rødkålssalaten og opvarmer den ved svag varme. Retten er færdig, når medisteren er godt brun og rødkålssalaten er varm.

Server medisterpølsen og æble-/løgblandingen med rødkålssalaten og rugbrød skåret i tykke skiver. Mmmmmm det er godt!

Hvis man ikke er faldet i søvn lige efter maden, er denne lette �blekage dejlig at sidde og hygge sig med i de mørke aftentimer til en god kop the, kaffe, saftevand eller måske et glas gløgg.

Efterårskage m/æbler
Her skal I bruge:

200 g brun farin eller rørsukker
2 æg
150 g hvedemel
1 tsk natron
en kvart tsk salt
1 lille spsk kanel
1 dl ymer, tykmælk eller youghurt naturel
2-3 æbler

Flormelis

Allerførst vasker I æblerne godt, og river dem groft på et rivejern. Hvis I har en foodprocessor, kan I også skære æblerne over, fjerne kernehuset og rive dem i foodprocessoren. Så tager I en skål, hvori I rører sukker og og godt sammen til det begynder at skumme. Så tilsætter I de revne æbler og ymeren og rører det rundt i sukkerblandingen. Bland melet med natron, salt og kanel og vend det forsigtigt i blandingen. Hæld dejen i en smurt form (springform eller rugbrødsform) og bag kagen ved 185 grader i ca. 40 minutter. I kan mærke om kagen er færdigbagt ved at stikke en gaffel eller kødpind ned i kagen. Kagen skal være blød, men ikke klæbrig.

Tag kagen ud af formen og lad den køle af lidt inden i strøer flormelis hen over.

Serveres som den er eller med lidt creme fraiche blandet med en smule vanillesukker. Det smager bare springmuseherligt

Velbekomme og fortsat Diddligdejligt efterår!

 

Indlægs forfatter: administrator

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *