PÅSKE: Chokoladepåskeæg

“Merksmir, hvorfor er det nu lige, at man spiser og pynter op alle vegne med ÆG i forbindelse med påsken”, spørger Diddl sin nye ven Merksmir, da de står i køkkenet og finder diverse ingredienser frem.
BogOrmen Merksmir, som er den af Diddl’s venner, der er allerklogest og stort set altid har et svar rede til ethvert spørgsmål, retter brillerne på næsen i en enkelt glidende bevægelse, rømmer sig tydeligt glad over, at Diddl har spurgt ham om dette. Han ved ikke noget bedre end at udøse af sin viden ja det skulle da lige være at gnaske sig igennem diverse lærerige bøger for at indtage endnu mere viden om alt muligt. “Jo, det med at spise og dekorere æg i påsken er en gammel katolsk tradition der går mange mange mange år tilbage.Det hænger nemlig sammen med fasten som jo går forud for påsken hvor det bl.a. ikke var tilladt at spise æg. Når fasten endelig ophørte påskedag, blev det fejret med god mad og drikke og deriblandt at spise æg i rigelige mængder. At det lige skulle være æg, man valgte at spiste i påsken hang nok også sammen med, at høns på denne årstid lagde flere æg end normalt. Traditioner har det jo med at “hænge ved” generationer efter generationer, men dog oftest med små tilføjelser og ændringer i traditionernes egentlige udseende. Her i landet er det nok de færreste der faster, men de fleste kender til og udøver de almindelige påsketraditioner med at puste æg og dekorere dem, sende gækkebreve og indkræve påskeæg, hvis navnet ikke bliver gættet, hænge fine udklip med æg i vinduet, indfarve æg og bruge dem til dekoration eller. Og det er alt sammen traditioner, der er kommet til hen ad vejen og som man kan spore mange hundrede år tilbage, hvor æg var en kostbar madvare og mange steder blev brugt som gaver til børn, venner og familie eller som løn til fx tjenestefolk i f.m. påske. Det er kendt, at tjenestefolkene ofte stillede deres æg op i vindueskarmen, så de kunne holde styr på deres æg og altid havde et æg ved hånden til de forskellige måltider. Senere begyndte man at dekorere æggene, inden man gav dem væk .”
“Ja tak, Merksmir nu er jeg da blevet det klogere”, siger Diddl smilende, “men nu kan du godt stoppe for talestrømmen og hjælpe lidt, så vi kan nå at blive færdige med disse æg inden påsken allerede er forbi.”

Og her er så opskriften på de smækkerlækre Chokolade PåskeÆg, Diddl og Merksmir fik lavet og der var lige nok til, at de kunne give et æg til deres 3 andre venner, Diddlina, Ackaturbo og Pimboli og samtidig selv få et.

Diddl’s Chokolade Påskeæg

Til 5 stk skal bruges:

5 store æg
1 kødnål
500 g chokolade, mørk og/eller lys
5 æggebægre
1 lille kande, evt. en flødekande

Det allersværeste men også sjoveste er at puste æggene ud. Og det gør I således:*)

Prik et hul i hver ende af ægget med nålen og kør nålen forsigtigt rundt, så hullet bliver lidt større og så du er sikker på, at æggeblommen er blevet prikket i stykker.

Sæt munden for det ene hul og hold ægget henover vasken og pust! I skal puste indtil al æggehviden og æggeblommen er kommet ud af ægget. I kan evt. hælde lidt vand ned i det tomme æg og ryste det forsigtigt, for at rense det på indersiden. Sørg for at al vandet kommer ud igen. Pas på, I ikke kommer til at klemme for hårdt på ægget, så skallen revner, for så må I bare i gang med et nyt æg. Placer æggene i hver sit æggebæger.

Så tager I en kaserolle eller lille gryde og kommer chokoladen i. Smelt den ved svag varme. Har I valgt at bruge både lys og mørk chokolade, skal I naturligvis smelte dem i hver sin kaserolle. Når chokoladen er helt smeltet, kommer I chokoladen i en lille kande. Og så er det bare om at holde tungen lige i munden, mens I hælder chokoladen ned i det øverste hul på de tomme æggeskaller. Æggene skal fyldes helt ud med chokolade. Vil I lave æggene blandede af mørk og lys chokolade, kan I gøre det, at I fylder ægget ca. ¼ med smeltet mørk chokolade, derefter med ¼ smeltet lys chokolade, dernæst med ¼ mørk chokolade og til sidst med lys chokolade igen.

Når æggene er fyldte, skal I blot stille dem et køligt sted et par timer, så de kan størkne helt. Når æggene er helt kolde kan I forsigtigt fjerne æggeskallen, og resultatet er et skøøøøøønt, hjemmelavet chokolade æg.

Skal æggene gives væk som gave, kan I pakke dem ind enkeltvis i gennemsigtigt cellofan, eller farvet folie og binde enderne med farverige sløjfer. En flot og personlig gave, som er dejlig at modtage, men som er svær at give fra sig, fordi den er så fristende lækker.

– og Diddligdejlig Påske til alle!
*) Forbrugerstyrelsen anbefaler, at i disse tider, hvor salmonellasmitte kan være en risiko ved omgang med rå æg, bør man bruge sprit til desinfektion af æggets overflade og derefter prikke hul i skal og blomme med en lang nål eller lign., inden man puster. Derudover er det altid nødvendigt at vaske hænder, når man har rørt ved æg, for ellers risikerer man at flytte bakterier over på andre madvarer.

Indlægs forfatter: administrator

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *