Galupys Gammeldags æblekage

Galupy eeeelsker æbler, måske fordi han har fødselsdag om efteråret, hvor det er højsæson for æbler. Hans venner ved derfor lige præcis hvordan de kan glæde ham på hans fødselsdag – og det gøres allernemmest og lækrest ved at lave denne skønne gammeldags æblekage, som ikke kræver ovn og derfor sagtens kan tilberedes, hvis du er på weekend i kolonihavehuset, på camping eller på lejrtur, hvor der måske ikke er ovn og kun et enkelt kogeblus, men hvor du alligevel har lyst til at bage noget lækkert.
Æblekagen smager fantastisk og er en yndet dessert hos både børn, unge, voksne og ældre…og Galupyheste.

Galupys Gammeldags æblekage

Det skal du skal bruge:

æblemos:
Ca. 750 g æbler, gerne syrlige
1 dl vand
100 g sukker, gerne rørukker
Evt. kornene fra en halv stang vanillestang

Tip: hvis du ikke har en have med æbler eller bare vil gøre det lidt nemt, kan du sagtens ersatte den hjemmelavede æblemos med et glas færdiglavet æblemos.

Rasp:
100 g rasp, evt. af knuste tvebakker
1 tsk kanel
50 g sukker, gerne rørsukker
50 g smør
250 g makroner

2 dl piskefløde
Evt. ribs- eller anden frugtgel

Sådan gør du:
Skyl æblerne, skræl dem og befri dem for kernehus. Skær dem i små stykker og kom dem op i en gryde sammen med 1 dl vand. Læg løg på og skru op helt op for varmen.
Flæk evt. en vanillestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden . Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme, kom de 100 g sukker ved, rør rundt og kom låg pågryden igen. Lad nu æblerne simre i ca. 10 minutter, til de er helt bløde.
Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen. Hæld de kogte æbler over i en skål og mos det med en gaffel, smag evt. til med lidt mere sukker  – og lad så mosen køle af, evt. i køleskabet.

Smelt smørret på en pande og kom rasp, kanel og de 50 g sukker ved. Rør godt og jævnligt og brun raspen ved middelvarme i ca. 5 min. Men pas på at det ikke brænder på og bliver sort! Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.

Knus makronerne i en plasticpose med noget tungt som f.eks. en kagerulle.

Find en gennemsigtig glasskål frem og læg først et lag æblemos i skålen. Derefter et lag rasp og et lag knust makron og så igen et lag æblemos, rasp osv. Det øverste lag skal være rasp. Stil på køl i ca. 1 time.

Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker.

Læg flødeskummen ovenpå kagen. Pynt evt. med gel-klatter og små flag og server.

Velbekomme!

 

Indlægs forfatter: administrator

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *